Er zijn zoveel redenen om een afspraak voor een massage in te plannen.
Ik heb de belangrijkste 15 redenen voor je onder elkaar gezet.

 1. vermindert stress
 2. versterkt immuniteit
 3. verhoogt het leervermogen
 4. vermindert spanningshoofdpijn
 5. bevordert lichamelijke prestatie
 6. verlaagt bloeddruk
 7. bevordert productiviteit
 8. vermindert spierspanning
 9. bevordert nachtrust
 10. meer balans in je leven
 11. verlicht bij depressieve symptomen
 12. helpt bij lage rugpijn
 13. geeft een prettige stemming
 14. bevordert ontspanning
 15. verlicht pijn bij reumapatiënten

Ik zal geen lang verhaal houden over wat aanraking met je lichaam en hormonen doet. Want voor je het weet vertel ik dat aanraking je zenuwstelsel beïnvloed en daarmee dus ook je hersenen. Dat je hersenen en ruggemerg met elkaar communiceren via neurotransmitters.

In het kort; Er zijn verschillende neurotransmitters, zoals dopamine, adrenaline, noradrenaline, serotonine, endorfines, enz. Wanneer het lichaam te zwaar wordt belast, bijvoorbeeld door werkdruk, psychische factoren en stress, worden er continue via de zogenaamde neurotransmitters impulsen naar de hersenen gestuurd. Stress bijvoorbeeld beïnvloedt rechtstreeks de hersenen door het vrijgeven van de chemische boodschapper “cortisol”. Een hoog cortisol zal uiteindelijk leiden tot een verzwakt immuunsysteem.

De positieve werking van de neurotransmitters is onder andere afhankelijk van een gezond en evenwichtig leven. Massage verhoogt het niveau van de neurotransmitters serotonine en dopamine. Deze twee zijn verantwoordelijk voor een geluksgevoel, een prettige stemming, een goed leervermogen en bevorderen de nachtrust. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat de neurotransmitters positief kunnen worden beïnvloed door massage.

15 redenen